05. srpen 2024

Apel k novele zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině

Jako členské centrum Rodinného svazu se připojujeme k žádosti na zapracování níže uvedených požadavků Rodinného svazu ČR, Sítě pro rodinu a Unie center pro rodinu a komunitu do navrhované novely zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině (sněmovní tisk 716/0).

Tyto tři střešní prorodinné organizace vítají legislativní úpravu tzv. sousedských dětských skupin (SDS), která přináší nové možnosti nerodičovské péče o děti. Tato služba nabízí specifické výhody, které dosud nebyly dostupné, ale podle námi získaných zkušenosti ze západní Evropy (Německo, Rakousko, VB, Francie) a pilotního ověřování této služby v kraji Vysočina, předkládanému návrhu chybí dva klíčové prvky pro úspěšné zavedení SDS:

  1. Střední článek mezi poskytovatelem a MPSV, který zajišťuje kontrolu kvality, proplácení odměn, mentoring a síťování poskytovatelů.
  2. Zastupitelnost poskytovatelů v případě nemoci, aby nebyla péče omezena nebo přerušena, což by mohlo narušit důvěru ve službu SDS.

Apelujeme proto o jejich zapracování do novely.

Dále také žádáme, aby nebyla změněna podmínka čerpání rodičovského příspěvku dle § 31, odst. 3 zákona č. 117/1995 Sb. Zachování této podmínky je důležité, protože rodičovský příspěvek je náhradou ušlé mzdy a podporuje individuální péči o dítě, což je z pohledu blaha dítěte žádoucí. Zrušení této podmínky by naopak diskriminovalo rodiče, kteří tuto péči sami zajišťují.