27. červen 2024

Obce na Olomoucku získaly základní certifikát Auditu familyfriendlycommunity za podporu lepšího života pro rodiny

Dne 10. června 2023 bylo deset obcí oceněno základním certifikátem za účast v tomto auditu. Certifikát obdržely obce Červenka, Hlubočky, Hrabová, Pavlovice u Přerova, Rouské, Zdětín a města Hranice, Litovel, Velká Bystřice a Zábřeh. Tento certifikát je důkazem, že obce úspěšně dokončily první fázi auditu, v níž občané měli možnost vyjádřit své potřeby a návrhy na zlepšení. V následujících třech letech budou tyto návrhy a opatření postupně realizovány, přičemž pokud budou splněny všechny cíle, obce mohou získat plný certifikát.

V Olomouckém kraji se rodinná politika dostává do popředí díky projektu Audit familyfriendlycommunity (AFFC), který podporuje vytvoření pro-rodinného prostředí v obcích a městech. Tento projekt, zde realizovaný od roku 2022, se stal významným nástrojem pro zlepšení kvality života rodin, dětí i seniorů.

Audit není zaměřen pouze na splnění formálních kritérií, ale především na zapojení místních obyvatel do rozvoje obce. Jak vysvětlil náměstek hejtmana Olomouckého kraje Ivo Slavotínek, smyslem auditu je naslouchat občanům a podporovat jejich iniciativu k zapojení do obecního dění.

Opatření, která obce plánují realizovat, sahají od infrastrukturních projektů, jako je vybudování multifunkčních hřišť nebo cyklostezek, až po podporu komunitních a volnočasových aktivit, jako je pořádání veletrhů nebo organizace akcí pro všechny generace, například každoroční „Den pro rodinu“. Některé obce také plánují zavést inovativní služby jako je senior taxi nebo dětské skupiny.

Projekt přátelské obce vůči rodinám již oslovil 22 obcí a měst v kraji, a další mají možnost se připojit na podzim letošního roku 2024. Jan Šafařík, náměstek pro regionální rozvoj, ocenil projekt jako účinný nástroj k rozvoji obcí, který zvyšuje jejich atraktivitu jako místa k životu. Licenci k auditu poskytl Jihomoravský kraj, který přináší ověřené know-how z Rakouska.

AFFC je příkladem, jak mohou obce aktivně přispívat k podpoře rodinného života a mezilidských vztahů, což má zásadní dopad na kvalitu života celé komunity.

Celý text a fotogalerie

Foto: Olomoucký kraj