10. říjen 2024

Projekt podpořený Renovabis posiluje služby center pro rodinu

Vrcholí projekt Národního centra pro rodinu zaměřený na posílení ekonomické samostatnosti center, tedy jejich rozvoj a zlepšení služeb pro rodinu v olomouckém, jihomoravském a  zlínském kraji. Tato centra, která působí na území tří krajů České republiky, prošla vzděláváním, aby zvýšila své kompetence v oblasti ekonomické stability a současně rozšířila svou nabídku programů pro širší veřejnost.

Projekt, který podpořila charitativní německá organizace Renovabis, přinesl konkrétní výsledky v podobě čtyř podrobných metodik, zaměřených na různé fáze rodinného života. První metodika se věnuje přípravě na manželství a práci s mladými manželi, druhá se soustředí na podporu rodin s dětmi. Třetí metodika se zabývá manželským životem po odchodu dětí z domova, prarodičovstvím a přípravou na stáří, zatímco čtvrtá se zaměřuje na podporu zdravého, aktivního a společensky odpovědného seniorského věku. Programy obsahují nejen informace a vzdělávací prvky, ale také pracovní listy, podklady k diskuzím, ale i podrobný rozpočet a nákladové položky.

Podpora ekonomické stability a rozšíření programů pro rodiny

Dalším klíčovým přínosem projektu byla spolupráce s projektovými manažery Mgr. Markem Chvátalem a Ing. Martinou Dlouhou, která účastníkům pomohla ujasnit si své cíle a potřeby a především vytvořit šablony žádostí o dotace. Tyto šablony umožní, aby kurzy a semináře byly finančně dostupnější pro lidi z nízkopříjmových skupin. Tento krok výrazně přispěl k tomu, že širší spektrum společnosti bude moci využít nabídky center pro rodinu, aniž by byla finanční stránka překážkou.

V rámci projektu se pracovníci center pro rodinu seznámili s aktuálními trendy ve společnosti a aplikovali nové poznatky do svých programů. Ředitelka Národního centra pro rodinu, PhDr. Ing. Marie Oujezdská, představila účastníkům projektu klíčové zprávy Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí (RILSA), které zdůrazňují potřebu stabilních a kvalitních mezilidských vztahů. Další přednášející osvětlili problematiku klíčových a strategických územních dokumentů zahrnující služby pro rodiny.

Nové příležitosti pro financování a širší přístup pro rodiny

Nedílnou součástí projektu bylo také setkávání s nadřízenými center a následně politiky, kterým byly tyto kurzy prezentovány na významných setkání rodin ve zmíněných krajích. Zde byl zdůrazněn pozitivní dopad těchto programů na společnost, a to zejména v oblasti podpory stabilních a kvalitních mezilidských vztahů. Přítomní byli seznámeni s tím, jak tyto iniciativy přispívají k řešení krizí v rodinách a k posilování společenské soudržnosti. Obdrželi rovněž brožuru se seznamem těchto kurzů, programů, seminářů a dalších aktivit center pro rodinu.

Služby center pro rodinu jsou nyní přístupné většímu okruhu lidí, a to díky nově vytvořeným metodikám, které pokrývají různé etapy života dospělých, od vstupu do rodinného života až po seniorský věk. Zároveň byla posílena spolupráce mezi jednotlivými centry a kladen důraz na zvýšení profesionality v oblasti managementu a vztahů s veřejností. Účastníci projektu také obdrželi šablony projektových žádostí, které jim pomohou zajistit finanční dostupnost kurzů a seminářů pro nízkopříjmové skupiny. Vše dostalo jednotnou grafickou podobu a centra nově disponují jednotnými grafickými prvky, které zjednodušují jejich identifikaci.

Projekt tak díky Renovabis úspěšně přispěl k posílení a rozšíření nabídky služeb center pro rodinu, čímž umožnil jejich dostupnost pro širší veřejnost a má ambice zlepšit kvalitu života mnoha rodinám.